Miért van szükség étrend-kiegészítők fogyasztására - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Miért van szükség étrend-kiegészítők fogyasztására

Miért van szükség vitaminok, ásványi anyagok pótlására,
miért van szükség étrend-kiegészítők fogyasztására?


Az Európai Unió egészségügyi hatóságainak szigorú ajánlása szerint a kiegyensúlyozott változatos étrend és egészséges életmód nem okozhat hiánybetegséget, sem káros anyagok felhalmozódását az emberi szervezetben. Ebből az következik, hogy normális esetben sem étrend-kiegészítőkre, sem tisztítókúrára, sem vitaminok vagy ásványi anyagok mesterséges pótlására nem lenne szükség. Elvileg és általánosságban evvel minden szakember egyetért. Nem részletezik azonban az EU egészségügyi hatóságai, hogy pontosan mit is értenek változatos kiegyensúlyozott étrenden.

A fő probléma az, hogy az utóbbi 50 év során az intenzív nagyüzemi mezőgazdasági termelés következtében a termőtalajok elveszítették termőképességüket, a termesztett mezőgazdasági termények tápanyaga a törtrésze csupán a normálisnak.

1995-ös tanulmány alapján az európai termőtalaj termőképességének 72%-át elveszítette (Amerikában 85%, Ázsiában 73%).

2000-es tanulmány alapján a zöldségek tápanyagértékének csökkenése:
53% kalcium ;
38% A-vitamin;
48% B2-vitamin;
35% B1-vitamin;
29% B3-vitamin.

2000-ben a gabona 3-szor kevesebb értékes proteint tartalmaz mint 1900-ban.

Tovább nehezíti az egészségünk megőrzését, hogy a tápérték csökkenésével együtt megnövekedett a mezőgazdasági kemikáliák használata. A műtrágyák, permetszerek, növekedési hormonok, műanyagok, gyógyszerek, felhalmozódnak a növényekben, az állati húsban, amelyeket elfogyasztva az emberi szervezetet is károsítják. A méreganyagok, nehézfémsók, peszticidek, számos allergiás betegséghez, immungyengeséghez, daganatos betegségekhez vezetnek. Még súlyosabbá teszi a helyzetet a modern élelmiszeripari technológia, a több ezernyi kémiai segédanyag, ízfokozók, állományjavítók, festékanyagok,
transzzsírok, a cukor és a só mértéktelen alkalmazása, stb. A profitorientált élelmiszeripar és mezőgazdaság, a nemzetközi élelmiszer és segédanyag kereskedelem  fő szempontja a haszon, és nem az emberek egészsége. Az ipar bármit bármiből elő tud állítani, általánosságban kijelenthető, hogy semmi sem az, aminek látszik. Volt olyan tejtermék gyártó üzem Magyarországon (tudomásunk szerint), ahová az elmúlt 10 évben nem szállítottak be egyetlen csepp tejet sem, de a tejtermékek ömlenek kifelé a gyárkapun.

A nemzetközi egészségügyi szervezetek is reagáltak erre. Kijelentették, hogy az étrend-kiegészítőkre, vitaminokra, az alternatív gyógymódokra szükség van az emberek egészség-megőrzésében és a gyógyításban is.

Az Európai Parlament kinyilvánította: "… a különböző kezelési módszerek és az egészséggel és betegséggel kapcsolatos szemléletek nem zárják ki egymást, sőt ellenkezőleg: egymást kiegészítve alkalmazhatók." (Az Európai Parlament A4-0075/97-es határozata).

2002-ben a WHO kijelentette, hogy az ember várható élettartalma tápláléka minőségétől függ. Hippokratész már két évezrede felismerte, hogy azzá válunk, amit megeszünk.

Van két személyi tényező is, ami megnehezíti a változatos étrend betartását. Az egyik szubjektív, a másik objektív tényező.

A szubjektív tényező az egyén. Az egyén életvitele, ízlése, és nem utolsó sorban anyagi lehetőségei. Az egyén szokásait nagyban befolyásolja a közösség életvitele is, a
hová tartozik, a helyi lakosság étkezési szokásai, hagyományai, kultúrája, vallása. Ha pl. az egyén nem szereti a zöldfélét, a salátákat, a gyümölcsöket, akkor az étrendjéből ezek ki fognak maradni.

Az objektív tényező a lakóhely földrajzi adottságai. A kis és nagy termőhelyek különbségei, a tájegységenként eltérő klíma-, talaj-, és ivóvíz-viszonyok, az itt végzett mezőgazdasági termelés, és az azt feldolgozó élelmiszeripar termékei nagyon eltérő tápanyagtartalommal rendelkeznek, és különbözőképpen hatnak a helyi lakosság egészségi állapotára. Hazánkban pl. a talaj nem tartalmaz elegendő szelént, az ivóvizek 80%-a nem tartalmaz elegendő jódot. Mit lehet ilyenkor tenni? A változatos étrend segít, ha import élelmiszereket is fogyasztunk, feltéve, ha meg tudjuk fizetni az árát, és ha szeretjük. A szelén pótlására kiváló a paradió (brazildió), a jód pótlására pedig a tengeri halhús. 10-szer 50-szer annyi jódot tartalmaz a tengeri hal, mint az átlagos magyar élelmiszer. Csakhogy hazánk nem rendelkezik tengerrel, a magyar lakosság 1-2 %-a fogyaszt rendszeres gyakorisággal tengeri halat.

Azok, akik nem jutnak hozzá kénytelenek mesterségesen pótolni az étrendjükből hiányzó tápanyagokat. Ezt a célt szolgálják az étrendkiegészítők, amelyek koncentrált formában tartalmaznak bizonyos szükséges hatóanyagokat.


Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz