Kelp tengeri hínár jódforrás - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kelp tengeri hínár jódforrás

Kelp - hólyagmoszat sokoldalú hatása az egészségre

Kelp - tengeri hínár, természetes jódforrás


Orvosi cikk

Ascophylum Nodosum (Kelp) jótékony hatásai
Az Ascophylum Nodosum, hólyagmoszat, vagy csomósmoszat néven ismert tengeri hínár (angolul kelp
), már évezredek óta ismert a természet-gyógyászatban, de csak az utóbbi időben kezdett elterjedni, mint táplálék-kiegészítő. Norvégia, Grönland és Írország körüli tengerekben őshonos, de felbukkant már Dél Amerika atlanti-óceáni partjainál.

A növény gyökérszerű (rhizoid), szárszerű (cauloid) és levélszerű (phylloid) képletekből áll. A- és C-klorofill, béta-karotin, fukoxantin és egyéb xantofillok találhatók színezőanyagai között. Mivel a  barnás-sárgás fukoxantin és xantofillok elnyomják a zöld színű klorofillokat a hínár barnás-sárga színben tündököl.

A hínár jód- és káliumtartalma igen magas,
de B2 vitamint, niacint, karotint, alginsavat, fucoidant, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, ként, rezet, cinket és mangánt is tartalmaz. Aktív összetevőinek köszönhető, hogy a tudományos világ is felfigyelt a hólyagmoszat immunerősítő és egészségmegőrző hatására.

Még a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is megtaláljuk a hivatalos droglistán. Mivel megvédi a szervezetet a szabadgyökök és az UVB sugarak károsító hatásaival szemben, széles körben alkalmazzák a kozmetikai iparban. Az egyik legfontosabb szabadgyök a superoxid. Kevesen tudják, hogy a szabadgyököknek a szervezetben fontos pozitív szerepük is van. Például, a falósejtek a kórokozók elleni küzdelemben a superoxidot is felhasználják. De ha a szabadgyökök elszaporodnak, komolyan károsítják a zsírokat, fehérjéket és nukleinsavakat, ami bármilyen betegségben megnyilvánulhat. A superoxid dismutase enzim közömbösíti a superoxidot, mikor az felesleges mennyiségben termelődik. A hólyagmoszat már 3%-ban adagolva hasonló hatás képes produkálni a szabadgyökök közömbösítése terén, mint 50 000 UI/l superoxid dismutase enzim.

Az állatorvosok tapasztalatai és kutatási eredményei az emberre nézve is hasznosak és figyelemreméltóak. Kimutatták ugyanis, hogy a hólyagmoszat az emésztőrendszerből való felszívódás után megváltoztatja a nyál összetételét, mégpedig úgy, hogy ennek eredményeképpen a szájüregben lévő baktériumok nem képesek többé a fogakhoz tapadni, így megelőzi a plakkok és fogkő kialakulását. Abban az esetben, ha már a fogkő kialakult, a hínárból felszívódott aktív anyagok lebontják a baktériumokat, így a fogkő, egyszerű fogmosással is könnyen leválaszthatóvá válik.  

Fontos összetevői közül érdemes megemlítenem a sodium alginátot (E 401; nátrium alginát), melyet használjuk ételadalékként, bevonóként süteményeken, sűrítőnek és emulzifikálónak pudingporokban, üdítőkben, szószokban. Fagylaltban a sodium alginát megakadályozza a jégkristályok képződését. A gyógyszeriparban szintén ismert és kedvelt hatóanyag a sodium alginát (pl. Gaviscon), melyet gyomorsavtúltengés és reflux esetén sikerrel alkalmaznak.


A sodium alginat alkalmazása az utóbbi napokban egyre aktuálisabbá válhat a radioaktív elemekkel szennyezett régiókban. Tudni illik a sodium leköti, és ezáltal gátolja a radioaktív stroncium belekből való felszívódását (Y. Tanaka, D. Waldron-Edward, and S. C. Skoryna).


További biológiailag aktív összetevői közül figyelmet érdemel a fucoidin (fucoidan), ami egy α-l-fucose-alapú, ként tartalmazó poliszacharid, mely antibakteriális és antivirális hatása miatt áll egyre több kutatómunka központjában. Bizonyítást nyert, hogy az immunrendszer aktivitását a hólyaghínár fogyasztása során nem csupán a jódnak köszönhetjük, hanem fontos szerepe van ebben a fucoidin-nak is, mivel mindkettő fokozza a neutrofil leukociták tevékenységét.

Szívbetegeknek a magas kálium és jódtartalma miatt javasolt a kelp fogyasztása, hiszen régebben a jódot, koleszterinszínt csökkentőként és értágítóként is használták (Végh et al.1972). Vérrögbontó és vérrögképződést gátló hatásának köszönhetően javasolt agyi infarktus és trombózis veszély esetén.

Magas jódtartalmának köszönhetően igen hatásos fogyókúra esetén a hólyaghínár fogyasztása,

ha a súlyfelesleg hátterében a pajzsmirigy alulműködése áll. Egy felnőtt napi jódszükséglete 150-200µg, 1 éves korig egy gyermeknek 100µg jód bevitelére van szüksége, de koraszülöttek esetében ez a mennyiség megkétszereződhet. Áldott állapotban lévő kismamáknak napi 300µg jódpótlás javasolt. Magyarországon a jódpótlás különös figyelmet igényel, hiszen a lakosság mintegy 80%-a jódhiányos területen él, és az ivóvizek jódtartalma 50µg/l értéket sem éri el. A radioaktív jódfelvételből származó sugárterhelés minimalizálása érdekében is javasolt a hólyaghínár (kelp) fogyasztása, hiszen a benne lévő jód „feltölti a raktárokat”, így nem lesz lehetősége a szennyezett jódnak tartósan a szervezetben maradnia.

Strumigén gyógyszerek és ételek fogyasztása is igényelhet fokozott mennyiségű jódpótlást.

Strumigén-eknek nevezzük azokat az anyagokat melyek a jód beépülését a szervezetbe képesek megakadályozni. Jódhiányt előidézve, ezek az anyagok fokozott TSH termelést provokálhatnak, mely idővel akár a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet. A spenót, káposztafélék, retek, gyógyszerek közül a lithium, amiodaron stb., strumigén hatásúak, ezért fontos mellettük a fokozott jódbevitel. Igaz, hogy a fiziológiás jódpótlás (kb. napi 300µg) újszülöttekben, gyermekekben és serdülőkben a pajzsmirigy biokémiai paraméterei (FT4; FT3; TSH) normalizálására  alkalmas, de ennek a mennyiségnek túllépése (napi 1mg) komoly következményekkel is járhat.  A Wolff-Chaikoff hatás következtében a feleslegesen bevitt jód pajzsmirigyen belül a jód megkötésének gátlásához vezet, ami tartós túladagolás esetén a pajzsmirigy alulműködését és golyva kialakulását is okozhatja.  Ezért fontos, hogy autóimmun thyreoiditisben, hyperthyreosisban, jódpótlás előtt, feltétlenül kérjük az endokrinológus véleményét!

Dr. Tihanyi István
orvos, természetgyógyász

Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz