Ubiquinol - orvosi cikk - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ubiquinol - orvosi cikk

Hatóanyag: Ubiquinol (Q 10)

Orvosi cikk (részletek)

Ubiquinol Koenzim Q10
A vitalitáshoz energiára van szükség!


Valljuk be, gyakran hangoztatjuk, hogy már nem vagyunk annyira fittek, nincs annyi energiánk, mint 5-10 ével korábban, gyakrabban betegszünk le. De mi erre a magyarázat?  Fokozott gyengeségünket a túlzásba vitt munkára, tavaszi fáradtságra fogjuk. Néhányan a kor előrehaladtával magyarázzák ezt a jelenséget. Lehet, hogy nekik van igazuk?

Számos idős embert ismerek, aki idős kora ellenére friss és fiatalos. Mi az ő titkuk? Bizonyítást nem igénylő tény, hogy a test, elme és immunrendszer toppon tartásához energiára van szükség. De miért nem lehet ezt az energiahiányt csak a táplálékbevitel növelésével kompenzálni?

A tudomány magyarázata nagyon egyszerűnek bizonyult: a probléma oka a Q10. Ezt a molekulát először Dr. Frederic Crane (U.S.A.) 1957-ben fedezte fel egy szarvasmarha szívizomsejtjeiben.  Ez egy olyan vitaminszerű vegyület, amelyre minden emberi testszövet sejtjének szüksége van az energia termeléséhez, de nagyon fontos antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, mely az oxidatív stressz elleni védekezésben, a szabad gyökök hatástalanításában nyilvánul meg.


Számos klinikai vizsgálat igazolta a koenzim Q10 hatékonyságát szív-, érrendszeri- és idegrendszeri betegségeknél. Fontos szerepe van a krónikus szívelégtelenség kezelésében és statin (koleszterincsökkentő gyógyszerek) terápiák okozta mellékhatások enyhítésében. Az energia és ezáltal az ATP képzésben játszott fontos szerepét 1978-ban Dr. Peter Mitchell  (Anglia) ismerte fel, akit ezért a munkájáért Nobel-díjjal tüntettek ki.

A Q10 jelen van a táplálékainkban, de szervezetünk is képes korlátozott mértében szintetizálni. Az életkor előrehaladtával és bizonyos betegségeknél a saját koenzim Q10 szintézis jelentősen hanyatlik, ezért fontos a hiányzó mennyiség folyamatos pótlása.

30 éves kor után a Q10 szintje a vérben folyamatosan csökken
,
és 70 éves korban már csak a szükséges mennyiség kevesebb, mint 1/3-a áll rendelkezésünkre.  Egy ausztrál tanulmány szerint a Q10 csökkenése önmagában is előidézhet szívelégtelenséget, mivel a szervezetünkön belül a legnagyobb koncentrációban a szívizomban van jelen (114 mcg/gramm). Ezen kívül jelentős mennyiségben fordul elő a májban, a vesében és a vázizomzatban.

Q10 deficit kialakulhat néhány olyan esetben is, amikor a szervezet szükségletei magasabbak, mint a napi termelése. Például: intenzív fizikai tevékenység; dohányzás; stressz; különböző betegségek alatt; sztatinok alkalmazása során.

A sztatinok (koleszterinszint csökkentő gyógyszerek), a HGM CoA Reductase enzim blokkolásával csökkentik a koleszterin szintjét, egyben a Q10 termelését is leállítják. Ezért lenne fontos minden sztatin származék mellett a Q10 pótlását is bevezetni, mivel így a gyógyszer okozta állapotromlást teljes mértékben vissza lehet fordítani.

A Q10 ismert koenzim, minden patikában kapható, és több kémiai formáiból válogathatunk, különböző megnevezéseivel találkozunk. Például ubiquinon, ubiquinol, koenzim Q10, CoQ10, néha csak egyszerűen Q10.

Mi a különbség köztük, melyiket válasszuk?
Elsősorban a vízben oldódó, rövidláncú formáját válasszuk, mert az olajban oldódóval, nagy molekulájú formájával ellentétben, ez sokkal jobban felszívódik az emésztőrendszerből. De miben különbözik az ubiquinon az ubiquinol-tól? Ubiquinon-nak azért nevezték el ezt a molekulát, mert mindenhol jelen van a szervezetben. Gyakran használják a CoEnzim Q10-nek (CoQ10, Q) megnevezést is. Ennek a molekulának a redukált formáját hívjuk ubiquinol-nak (QH2).

A szervezetünkben keringő CoQ10 több mint 90%-a Ubiquinol formájában van jelen. A testben reductase enzimek vannak, amik kiválasztják az ételből és az étrend-kiegészítőkből szervezetbe jutott CoQ10-et és átváltoztatják Ubiquinollá. Ez a legaktívabb formája a Q10-nek, ha ubiquinol formájában kerül a tápcsatornába, hatását azonnal kifejti, amint felszívódik és sokkal erősebb antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ahogy öregszünk, nem csak kevesebb Q10-t termel a szervezetünk, de a redukált Q10 (ubiquinol) aránya is jelentősen csökken, holott egyre nagyobb szükségünk van a Q10 eme aktív formájára.  

Tanulmányok igazolják, hogy az ubiquinol sokkal jobban szívódik fel a szervezetbe, mint az ubiquinon és a plazmában jelentősen hosszabb ideig mérhető. Csak 150 mg ubiquinol-ra volt szükség ahhoz, hogy a Q10 vérszintje 3,96 mikrogramm/ml legyen, míg hasonló eredmény elérésére 1200 mg ubiquinon-ra volt szükség. Kísérletekben, az ubiquinol hatására az idős patkányok fizikai teljesítménye 150%-ot nőt, míg az ubiqunon csak 60%-ot tudott javítani a fizikumukon. Ezeket a kivételes eredményeket az ubiquinol azon képességével magyarázzák, hogy a plazmában tartósan magas szintet képes biztosítani.  

Mivel minden betegség lényege a sejtkárosodás, mely a legkorábbi patológiai elváltozás és csökkent válaszkészség következményeként alakul ki, fontos a sejtek védelme. Káros külső behatások a megromlott ökológia miatt, sugárzás, dohányzás, gyógyszerek, drogok, más mérgező anyagok bevitele és a folyamatos stressz a szabadgyökök fokozott keletkezéséhez vezetnek, melyek a DNS-t könnyen károsíthatják. Ennek köszönhetően jönnek létre a degeneratív betegségek (pl. Parkinson-kór, Alzheimer-kór), de ugyanezen hatásmechanizmus váltja ki a szív koszorúereinek betegségeit is.


Az ubiquinol, mint erős antioxidáns, védi a sejteket
az oxidatív-stressz károsító hatásával szemben. Ezért az ubiquinol speciális terápiás szerephez juthat olyan hipertóniában szenvedő betegeknél, akiknél konzisztensen magas az oxidatív stressz (pl. diabétesz, vese-elégtelenség).

Továbbá számos vizsgálat adataiból arra lehetett következtetni, hogy a koenzim Q10-nek kedvező hatása van a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotára, javulást lehet elérni több paramétert illetően. E kedvező hatások a terápia felfüggesztése, vagy elhagyása után megszűntek, de újraalkalmazásakor ismételten detektálhatók voltak. A klinikai tünetek javulása mellett az életminőség javulása is figyelemre méltó. Ubiquinol pótlása javítja az asztmás betegeknek, és daganatos betegek gyógyulási esélyeit. Paradontózis (fogínysorvadás) esetén az ubiquinol a C-vitaminhoz hasonlóan, nagyon hatásosnak bizonyult, ez az eredmény még a kutatókat is megdöbbentette. A daganatellenes terápia egyik gyakori mellékhatásának, a szívizom károsodásának kiküszöbölésére is eredményesen használható, de egészséges fiatalok, akik sportteljesítményeiket szeretnék javítani, bátran fogyaszthatnak ubiquinolt.

Dr. Tihanyi István
orvos, természetgyógyász


Liposzomális folyékony Q10 - nyelv alatt azonnal felszívódó
Folyékony liposzomális
coenzim Q10 vitamin
30 ml / üveg
15 mg CoQ10 / üveg

Származási hely:
USA
csúcsminőségű termék

Kapcsolódó cikkek
több információért kattintson a linkre

- Mi a koenzim Q 10?

Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz