Vitaminok élettani hatásai A, B, C, D, E, K
Tudástár, orvosi cikkek
Vitaminok élettani hatásai
Hatóanyag: Vitaminok
Vitaminok élettani hatásai
A-vitamin:
– zsírban oldódó vitamin.– Javítja a gyengén látást, szürkületi ((farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy segítségre.
– Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet.
– Lerövidítheti a betegségek lefolyását.
– A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban.
– Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
– Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést
– Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
– Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
– A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
– Műtét, betegség, stressz, terhesség, szoptatás alatt, nehéz fizikai munkát végzőknél nagyobb a szervezet szükséglete.
- Cukorbetegnél és fertőző betegnél is nő a szervezet B vitamin igénye
– Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
– Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.
B1 vitamin (thiamin):
– Segíti a vértermelést
– Segíti az egészséges emésztést
– Étvágyjavító
– Hiánya a piroszőlősav felszaporodását okozza a vérben és a központi idegrendszerben, emiatt szívgyengeség és ideggyengeség léphet fel. Súlyos esetben a beri-beri betegség.
– Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.
B2 vitamin (riboflavin):
– Egészséges nyálkahártyák és bőr biztosítéka.
– Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, berepedése is összefügg.
– A bélflóra előállítja, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de pl. antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról.
– Főbb riboflavinforrások: tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek.
B3 vitamin (niacin):
- Hiánybetegsége a pellagra, amely az egyoldalú táplálkozás következménye ott, ahol a fő táplálék a kukorica. A pellagra bőrt, a nyálkahártyákat és az idegrendszert károsítja.
– A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
– Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
– Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
– Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
– A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
– Segíti az emésztőrendszerünk működését
– Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
– Csökkenti a koleszterin szintet
– Megőrzi a bőr szépségét
– Niacinban gazdag a hús, máj, vese, zöldségfélék és a barnakenyér.
B5 vitamin (pantoténsav):
– Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
– Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
– Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
– Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagy mennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
– A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében.
– Herpesz és gasztritisz megszüntetésében is szerepet játszik.
B6 vitamin (pyridoxin):
– alapvető a fehérjék feldolgozásában, lebontásában
– izomszövetek felépítésében, karbantartásában fontos szerepe van (izomgörcsök)
– kedvező hatással van a szív és érrendszerre
– Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel
– Megnő a B6 vitamin szükségletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
– Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
– B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.
– Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
– Enyhiti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
– Természetes vizelethajtó szerként működik.
– Bőséges B6 vitamin forrás a máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék, spenót, banán, élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.
B7 vitamin (biotin):
– Hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást, a haj elsatnyulását, hajhullást okoz.
– Nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásban, növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében
– A szövetek növekedéséhez és egészséges működéséhez szükséges
– Leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel (fehérje-, szénhidrát-, aminosav-, koleszterin anyagcsere)
– Nélkülözhetetlen a növekedéshez
– Hajhullás, kopaszság ellen hatásos
– Csökkenti az ekcémás tüneteket
– Izom fájdalmakat enyhíti
– Jó biotinforrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.
– A nyers tojásfehérje avidin glikoproteinje meggátolja a felszívódást, hiánytüneteket hozhat létre.
B9 vitamin (folsav):
– Hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék
– Részt vesz a zsíranyagcserében, a B8-vitaminhoz hasonlóan zsírbontó
– Közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában
– Az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik
– Nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől
– Növeli az életkedvet, lelkesedést, mert az agy- és idegsejtekben a szerotonin és noradrenalin termelést fokozza.
– Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához
– A haj növekedésében is szerepet játszik
– Csökkentheti a magas vérnyomást
– A kolinnal (másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet
– Segíthet egyes bőrproblémák pl ekcéma esetében
– Segíti az anyatejképződést
– Segít leküzdeni a vérszegénységet
– Segít egyes májproblémák esetén
– Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő
B12 vitamin (kobalamin):
– Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos.
– Ez az egyetlen vitamin aminek egy fémion (kobalt) nélkülözhetetlen alkotórésze.
– Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben. Nehezen szívódik fel.
– Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
– Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.
– Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó-képességet
– B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.
– Antioxidáns
– Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből.
– Az emberi szervezet nem képes előállítani a C vitamint
– A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét
– Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
– Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
– Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését.
– Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
– Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
– Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
– Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
– Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását
– Aszkorbinsavban gazdag a friss zöldségek és gyümölcsök
– A szükséges napi adagról ellentmondásosak a vélemények. A korábban elfogadott 65 mg /nap helyett akár 1.000 mg-ra is érdemes felvinni a napi bevitelt, efölött azonban megnövekszik a húgykő, vesekő képződésének veszélye. Egyes orvosok betegségek ideje alatt átmenetileg több ezer mg-os bevitelt is javasolnak.
D-vitamin:
E-vitamin:
K vitamin
– A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni. (Aki vérhigító szedésére szorul, annak óvatosan kell viszonyulnia a K vitaminhoz)
– Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
– Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert
– A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést
– Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen
– Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet.
– Lerövidítheti a betegségek lefolyását.
– A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban.
– Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
– Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést
– Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
algából nyert béta-karotin
az A vitamin provitaminja
az A vitamin provitaminja
finn termék, kitűnő minőség
B vitaminokról általában
– Vízoldékony, naponta pótolandó vitamin típus– Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
– A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
– Műtét, betegség, stressz, terhesség, szoptatás alatt, nehéz fizikai munkát végzőknél nagyobb a szervezet szükséglete.
- Cukorbetegnél és fertőző betegnél is nő a szervezet B vitamin igénye
– Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
– Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.
B1 vitamin (thiamin):
– Segíti a vértermelést
– Segíti az egészséges emésztést
– Étvágyjavító
– Hiánya a piroszőlősav felszaporodását okozza a vérben és a központi idegrendszerben, emiatt szívgyengeség és ideggyengeség léphet fel. Súlyos esetben a beri-beri betegség.
– Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.
B2 vitamin (riboflavin):
– Egészséges nyálkahártyák és bőr biztosítéka.
– Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, berepedése is összefügg.
– A bélflóra előállítja, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de pl. antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról.
– Főbb riboflavinforrások: tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek.
B3 vitamin (niacin):
- Hiánybetegsége a pellagra, amely az egyoldalú táplálkozás következménye ott, ahol a fő táplálék a kukorica. A pellagra bőrt, a nyálkahártyákat és az idegrendszert károsítja.
– A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
– Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
– Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
– Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
– A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
– Segíti az emésztőrendszerünk működését
– Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
– Csökkenti a koleszterin szintet
– Megőrzi a bőr szépségét
– Niacinban gazdag a hús, máj, vese, zöldségfélék és a barnakenyér.
B5 vitamin (pantoténsav):
– Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
– Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
– Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
– Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagy mennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
– A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében.
– Herpesz és gasztritisz megszüntetésében is szerepet játszik.
B6 vitamin (pyridoxin):
– alapvető a fehérjék feldolgozásában, lebontásában
– izomszövetek felépítésében, karbantartásában fontos szerepe van (izomgörcsök)
– kedvező hatással van a szív és érrendszerre
– Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel
– Megnő a B6 vitamin szükségletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
– Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
– B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.
– Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
– Enyhiti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
– Természetes vizelethajtó szerként működik.
– Bőséges B6 vitamin forrás a máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék, spenót, banán, élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.
B7 vitamin (biotin):
– Hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást, a haj elsatnyulását, hajhullást okoz.
– Nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásban, növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében
– A szövetek növekedéséhez és egészséges működéséhez szükséges
– Leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel (fehérje-, szénhidrát-, aminosav-, koleszterin anyagcsere)
– Nélkülözhetetlen a növekedéshez
– Hajhullás, kopaszság ellen hatásos
– Csökkenti az ekcémás tüneteket
– Izom fájdalmakat enyhíti
– Jó biotinforrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.
– A nyers tojásfehérje avidin glikoproteinje meggátolja a felszívódást, hiánytüneteket hozhat létre.
B9 vitamin (folsav):
– Hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék
– Részt vesz a zsíranyagcserében, a B8-vitaminhoz hasonlóan zsírbontó
– Közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában
– Az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik
– Nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől
– Növeli az életkedvet, lelkesedést, mert az agy- és idegsejtekben a szerotonin és noradrenalin termelést fokozza.
– Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához
– A haj növekedésében is szerepet játszik
– Csökkentheti a magas vérnyomást
– A kolinnal (másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet
– Segíthet egyes bőrproblémák pl ekcéma esetében
– Segíti az anyatejképződést
– Segít leküzdeni a vérszegénységet
– Segít egyes májproblémák esetén
– Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő
B12 vitamin (kobalamin):
– Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos.
– Ez az egyetlen vitamin aminek egy fémion (kobalt) nélkülözhetetlen alkotórésze.
– Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben. Nehezen szívódik fel.
– Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
– Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.
– Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó-képességet
– B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.
B vitamin komplex
az összes B vitamint megfelelő arányban tartalmazza
finn termék, kitűnő minőség
C-vitamin (aszkorbinsav):
– Vízben oldódó vitamin, naponta szükséges hozzájutni táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőkkel.
– Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből.
– Az emberi szervezet nem képes előállítani a C vitamint
– A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét
– Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
– Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
– Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését.
– Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
– Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
– Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
– Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
– Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását
– Aszkorbinsavban gazdag a friss zöldségek és gyümölcsök
– A szükséges napi adagról ellentmondásosak a vélemények. A korábban elfogadott 65 mg /nap helyett akár 1.000 mg-ra is érdemes felvinni a napi bevitelt, efölött azonban megnövekszik a húgykő, vesekő képződésének veszélye. Egyes orvosok betegségek ideje alatt átmenetileg több ezer mg-os bevitelt is javasolnak.
C vitamin élettani hatásai (EFSA állítások Európai Bizottság rendelete alapján)
- Immunrendszer: a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez minimum napi 200 mg C vitamin bevitele esetén
- Antioxidáns hatás: a C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez,
valamint hozzájárul az E- vitamin redukált formájának regenerálásához
- Életenergia: a C-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
- Anyagcsere: a C-vitamin hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz
- Érrendszer: a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének fenntartásához
- Csontozat: A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a normál csontozat fenntartásához
- Porcok: a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához
- Fogíny: a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogíny normál állapotának fenntartásához
- Fogazat: a C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogak normál állapotának fenntartásához
- Bőr: a C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához
- Idegrendszer: a C-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez
- Pszichés funkció: a C-vitamin hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához
- Vasfelszívódás: a C-vitamin fokozza a vas felszívódását
liposzómás folyékony C vitamin
100.000 mg C vitamin / flakon
élesztők fermentációjával készül - nem szintetikus
magyar termék, Bálint István eredeti, kitűnő minőség
feketeribizli és acerolacseresznye szárítmány
szopogatós finom ízű tabletták fogvédő xylittel
100 % természetes C vitamin tartalmú a gyümölcsökből - nem hozzáadott aszkorbinsav - egyedi termék, különlegesség
finn termék, kitűnő minőség
D-vitamin:
– zsírban oldódó vitamin.
A D vitamin hiány hazánkban és szerte Európában is népegészség-ügyi probléma, kivéve a mediterrán országokat.
Megfelelő mértékű (napi 15-30 perc) napozás során az UV B sugárzás hatására szervezetünkben képződhetne elegendő D vitamin, csakhogy hazánkban fél évig nincs mód napozásra. Tavaszra a D vitamin szintje kritikusan alacsony lehet. Tovább rontja a helyzetet, hogy napozáshoz erős fényvédő krémeket használunk, így nyáron sem éri bőrünket elegendő UV B sugárzás.
A D vitamin hiány bizonyítottan számos súlyos betegség kockázati tényezője
2017-ben vezető magyar orvosok, tudósok (SOTE, Debreceni és Szegedi Egyetem, számos klinika,) megjelentettek egy 22 oldalas tudományos állásfoglalást "Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről ...". E konszenzus alapján a magyar orvostudomány jelenlegi álláspontja:
D vitamin fontos szerepet játszik az alábbi területeken
- Immunrendszer: növeli a fertőzések szembeni ellenállást, úgy a szerzett, mint az öröklött immunrendszer erősítésével.
- Daganatok elleni védelem: az immunrendszerrel való szoros összefüggésben a Föld lakosságának az a része, amely a sarkokhoz közelebb él - tehát nem kap elegendő napsütést (D vitamin-hiány), - szignifikánsan nagyobb mértékben betegszik meg rákban (az USA északi államaiban 2,5 szeres ez a szám a déli államokhoz képest). 2002-ig 14 féle rákbetegségről bizonyították, hogy összefüggésben van a D vitamin-hiánnyal.
- Szív és érrendszer: hiánya okozhat magasvérnyomást és érelmeszesedést.
- Csontanyagcsere.
- Endokrin rendszer - cukorbetegség: az 1-es és 2-es típusú cukor betegség kockázatát növeli a D vitamin hiánya.
- Veseműködés: vesebetegségek esetén a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
- Női egészség, terhesség, menopauza.
Mennyi D vitamint szedjünk?
Évről-évre növekszik a tudomány által javasolt napi D3 vitamin bevitel száma. Jelenleg napi 2-4.000 NE az elfogadott, ekkora mennyiségnél nem kell félni túladagolástól, felhalmozódástól, mert a szervezet elhasználja.
Terápiás céllal orvosok előírhatnak napi 10-15.000 NE bevitelt is átmenetileg, rövid ideig.
lágyzseletin kapszulába zárt folyékony D3 vitamin
a tökéletesen pontos adagolás kulcsa
különleges minőségű - bárány lanolinból kinyert
finn termék, kitűnő minőség
E-vitamin:
– zsírban oldódó vitamin.
– Erős antioxidáns, védi a szervezetet a szabad gyökök támadásától
– Ápolja a bőrt és a hajat.
– Gátolja az öregségi foltok kialakulását a bőrön.
– Pozitív hatása van a potenciára, és a meddőség megelőzésében
– Hatásos megelőzés lehet daganatos betegségekkel szemben.
– Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
– Segíthet egyes szemproblémák és fülzúgás esetén.
– Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
– Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
– Az A vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben.
– Megakadályozza a véralvadékok, vérrögök képződését illetve segíti azok lebomlását.
– Csökkenti a fáradtságot.
– Megakadályozz a durva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
– Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
– Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
– Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.
– Ápolja a bőrt és a hajat.
– Gátolja az öregségi foltok kialakulását a bőrön.
– Pozitív hatása van a potenciára, és a meddőség megelőzésében
– Hatásos megelőzés lehet daganatos betegségekkel szemben.
– Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
– Segíthet egyes szemproblémák és fülzúgás esetén.
– Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
– Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
– Az A vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben.
– Megakadályozza a véralvadékok, vérrögök képződését illetve segíti azok lebomlását.
– Csökkenti a fáradtságot.
– Megakadályozz a durva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
– Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
– Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
– Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.
Lágyzselatin kapszulában folyékony E vitamin
5 féle tokoferolt tartalmaz !!!
Természetes E vitamin különleges minőségű extra szűz búzacsíra-olajból
finn termék, kitűnő minőség
– A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni. (Aki vérhigító szedésére szorul, annak óvatosan kell viszonyulnia a K vitaminhoz)
– Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
– Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert
– A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést
– Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen
Q10 vitamin
Nobel-díj a Q10-ért!
Számos klinikai vizsgálat igazolta a koenzim Q10 hatékonyságát szív-, érrendszeri- és idegrendszeri betegségeknél. Fontos szerepe van a krónikus szívelégtelenség kezelésében és statin (koleszterincsökkentő gyógyszerek) terápiák okozta mellékhatások enyhítésében. Az energia és ezáltal az ATP képzésben játszott fontos szerepét 1978-ban Dr. Peter Mitchell (Anglia) ismerte fel, akit ezért a munkájáért Nobel-díjjal tüntettek ki.
Szakirodalmi adatok szerint:
- 30 éves kor után a Q10 szintje a vérben folyamatosan csökken,
- 70 éves korban már csak a szükséges mennyiség kevesebb, mint 1/3-a áll rendelkezésünkre.
- Ha a Q10 szint a sejtekben csak 15-20 %-kal csökken, már gyorsabban kifáradunk, romlik a szív- és a vázizmok ereje, romlik a keringés.
- A vérzsír-csökkentő (koleszterin-csökkentő) gyógyszerek jelentősen mérséklik a Q1- és Q10-vitamin szintjét a szövetekben.
- Az elhízott emberek szervezetében jelentősen kevesebb a sejtek Q10-vitamin-tartalma.
- A Q10-vitamin hiánya vegetáriánusoknál fokozottabban jelentkezik, számukra még fontosabb lehet a rendszeres vagy kúraszerű pótlás.
Jelentősen hatékonyabb hasznosulású Q10 vegyület,
egyedi összetétel
japán szabadalom (Kaneka QH)
finn termék, kitűnő minőség
Felíratkozás Hírlevélre
Figyelem: Az Európai Unió idevonatkozó hatályos jogszabályainak értelmében a táplálék-kiegészítők (étrend-kiegészítők) nem minősülnek gyógyszernek, ezért a termékreklámokban gyógyhatás alapvetően nem tulajdonítható nekik, kivéve az engedélyezett állításokat (EFSA állítások). A "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Orvosi cikkek" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért felelősséget nem vállalunk. Termékeink prémium minőségű kategóriába tartoznak, GMP tanusítványú üzemben készülnek, gyakorta GAP tanusítványú biotermelésből származó összetevőkkel. Termékeinket az OGYÉI is notifikálta.