Fogyókúra, diéta, tisztító kúrák, gyógyböjt, orvosi tanácsok, pszichológus tanácsai - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fogyókúra, diéta, tisztító kúrák, gyógyböjt, orvosi tanácsok, pszichológus tanácsai

A pszichológus tanácsai, Rácz Lajos


A FOGYÓKÚRA SIKERE AZ ELMÉBEN DŐL EL


Egy közelgő esküvőre, vagy nyaralásra ledobni néhány kilót valamilyen turbó diétával lehet egy gyorsan teljesíthető feladat. Visszatérve aztán a korábbi étkezési-táplálkozási szokásokhoz, a kilók viharos sebességgel visszakúsznak a yo-yo effektus jegyében. Ez egy szakadatlan küzdelem, amit kezdhetünk mindig előlről.
A sikeres fogyókúra nem csupán a testforma megváltoztatásáról szól. Ez egy önfelfedező utazás is egyben, amely során, jó esetben, mi magunk is megváltozunk.
A tartós eredményhez a tudatosság fontosabb, mint maga a diéta, vagy a mozgásprogramok. Az emberek többsége nem tudatosan van jelen az étkezés során, és pláne nem a túlevés szakaszában (ami sokszor olyan, mint egy spontán transz állapot). A tudatosság növelésével és gyakorlásával az étkezések idején látványosan tudjuk kontrollálni, hogy mikor, mit, és mennyit együnk.

A FALÁNKSÁG KÁROS SZENVEDÉLY

Ha valaki több, mint 15-20 kilóval már túllépte az egészséges súlyhatárt, és gyakran sóvárgással esik neki az ételnek, számára a túlevés „káros szenvedélyként” működik. Az ő esetében nem pusztán önfegyelem, vagy akaraterő gyengeségéről van szó. Meg kell értenie, a táplálkozás szenvedély jellegét, a problémához kapcsolódó viselkedésmintákkal együtt.
A túlevésről való leszokás nehezebb, mint pl. az alkohol-függőség kezelése. Az étkezés esetében ui. nem lehetséges absztinencia.
A jelentős túlsúly az önbecsülést, önértékelést is erősen megtépázza. Ugyanakkor, enélkül tartós fogyás szinte lehetetlen. A kövérség miatti alacsony önbecsülés sok fájdalmas érzelmi reakció gyökere, amelyek aztán újabb túlevés okai lesznek. Ez a fölös kilók egyik ördögi köre. A legjobb hatásfokú diéták, és étrend-kiegészítők is kudarcra vannak ítélve, ha az önbecsülés kérdése kimarad a programból.

LELKI OKOK A HÁTTÉRBEN

Hosszabb távon a fogyókúrázók többsége sikertelen lesz, amennyiben nem dolgozik azon, hogy feltárja a túlevés lelki okait. A túlsúly általában egy  fontos üzenet, vagy „védőburok” a belső valóság konfliktusaival, megoldatlan problémáival kapcsolatosan.
Mindenki képes arra, hogy megfelelő diétával, táplálék-kiegészítőkkel, és lélektani munkával lefogyjon. A „versenysúly” megtartása viszont egy élethosszig tartó program. A pozitív hozzáállás itt is fontos.
A „csúcsformába” kerülés jutalmai, hozadékai jelentősek: sokkal több életerő, és energia, könnyed, tehermentes mozgás, vonzóbb testalkat, és megnövekedett önbizalom.
El kell érnünk, hogy a fogyókúra alatt a tudatalattink is értünk dolgozzon, és ne ellenünk. A fogyókúrázónak meg kell tanulnia kommunikálnia önmagával egy mélyebb szinten. Folyamatosan érzékelni, nevén nevezni, és értékelni kell, hogy hogy mi történik velünk a féktelen evés idején érzékszervi és érzelmi síkon.
Az érzelmeket mutató „énrészt” meg kell kérdezni, hogy „Mit akarsz?”. A válasz lehet egy kép, egy hangulat, de állhat szavakból is. Hagyjuk változatlan formában felszínre jönni. Pl. egyik esetben a válasz ez: „Elégedettséget érezni!” Ui. egy 5 gyermekes szegény családban felnőve, ha valaki nem eszik elég gyorsan, akkor nem fog jóllakni. „Képzeld el, hogy ezt az élményt most, a jelenben éled át.” Majd, a választ megkapva kérdezd tovább: „Most, hogy elégedett vagy, mi az, ami még ennél is fontosabb?” Válasz: „Azzá válni, aki valójában vagyok.” Kérdés: „És mi az, ami ennél is fontosabb?” Erre a szeretetnek egy mély érzete árad át a testen. „Szóval ez az, amit mindig is akartam...” Hangosan kimondva: „Nem étel, hanem szeretet!”.
Ennél a példánál tehát nem fizikai, hanem érzelmi éhség állt a túlevés mögött.

A falánkság leggyakoribb érzelmi okai:
úgy érzed, ...
1) Soha nem fogadtak el annak, aki vagy.
2) Nem tudsz úgy étkezni, mint más ember.
3) Anyád kritizált amiatt, mert túlsúlyos voltál/vagy. („Csak azért is eszem!”)
4) Komfortosabban érzed magad a fölös kilókkal. (pl. Ha karcsú lennél, túl sok lenne a csábítás.)
5) A zsírpárnák burka védelmet ad. (Letompítva a konfliktusok, és az érzelmi terhek fájdalmait.)
6) Megrövidítettnek érzed magad, ha nem eszed meg azt a bizonyos nagyobb mennyiséget. (Kora gyerekkori félelem.)
7) Egyszerűen nem érzed magad jóllakottnak. (Mert nem az ételre, hanem valami másra vagy éhes – pl. szeretetre, biztonságra, lelki békére, stb.)
Ezek az érzelmek és hiedelmek olyan okok a falánkságra, amelyeknek semmi köze az éhséghez – ezek hamis jelzések. A valódi éhség egy biológiai szükséglet a táplálkozáshoz.
Miért eszünk, ha nem vagyunk éhesek? Azért, mert az érzelmeknek nagy az étvágyuk... Íme, néhány jellemző „éhes” érzelem:
• magány érzése emberek között is,
• mert ott az étel az orrunk előtt – nem vészhet kárba,
• az alkalom  miatt – pl. popcorn, cola a moziban,
• betegség, fáradtság, miatt – a kaja segít...,
• mert itt az evés ideje (7, 10, 12, 17, 19h, stb.)
• elűzni a rossz érzéseket, mint szorongás, félelem, aggódás,  ingerültség, üresség, stb.
• bosszú, elégtétel miatt, („Te nem fogod megmondani nekem, hogy...”),
• evés kedvtelésből – „unatkozom, hát legalább együnk”,
• szomorúság, depresszió – „a kaja a legjobb barát”,
•  mások miatt („a kedvedért sütöttem valami finomat – no jó, hát akkor én is megkóstolom”),
•  hétvége, speciális alkalmak - „buli van!”
• étel, mint jutalom – „ma szuper voltam, megérdemlek egy kis kényeztetést!”

Ezek az érzelmek és hiedelmek olyan okok a falánkságra, amelyeknek semmi köze az éhséghez – ezek hamis jelzések. A valódi éhség egy biológiai szükséglet a táplálkozáshoz. Megújuló életünkben minden étkezés során tudatosítanunk és semlegesítenünk kell a „éhes” érzelmi gubancainkat, és hiedelmeinket.


LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE VÁLTOZNI

Akarsz változni? A válasz nem nyilvánvaló. A kövérségnek is vannak „szubjektív előnyei”, és korlátai. (Étkezési szokások, kedvenc ételek, mozgási szokások, kényelem, megszokott napi rutinok.)
Ez az oka annak, hogy az emberek többsége nem viszi végig a megkezdett fogyókúrákat. Aki komolyan gondolja a lefogyást, annak el kell döntenie, milyen mértékben hajlandó változtatni a hiedelmein, és a szokásain.
Hogyan kell változni? Sokan mondják ezt: „Azt tudom, hogyan kell leadni a fölös kilókat, de azt nem, hogy miként lehet megtartani.”
Étkezési szokásaink módosításakor célszerű olyan kis lépésekkel haladni, amelyek aztán örökre megváltoztatják életünket a kívánt irányba.

Egy példa a kis lépésekre:

1) mérsékelni az alkohol fogyasztást; 2) testmozgás 5 percről indulva, 50-ig; 3) mérsékelni, vagy elhagyni a „gyorskaját” – helyette gyakrabban levest, zöldséget, gyümölcsöt; 3) reggel nagyobb adag, később egyre kisebbek – este 7 után nincs evés; 4) ha néha kell egy kis süti, akkor az legyen különlegesen finom, és nem valami vacakság; 5) elhagyni az egyszerű cukrokat; 6) áttérni a teljes kiőrlésű gabonafélékre (azokból is egyre kevesebbet enni); 7) egyre több nyers zöldség és gyümölcs; 8) tejfélékből csak sajt...
Készíts egyenleget a tervhez! Mit fogsz veszíteni? „Le állsz majd bizonyos szokásokkal, mint pl. heti dínom-dánom a barátokkal, vagy pl. az esti nassolás?, „Kikre lesznek még hatással a tőled induló változások?”, „Várható-e bármiféle ellenállás, beleértve önmagadat is?”, „Várható-e bármiféle akadály abban, hogy azt ehess a jövőben, amit egészségesnek gondolsz?”
Mit fogsz nyerni? „Milyen pozitív hozadékai lesznek ennek a változásnak? Lenne ezek között valami aggályos?”, „Biztos vagy abban, hogy fel vagy készülve elfogadni ezeket a dolgokat?”, „A betervezett változások minden aspektusból képesek eljuttatni téged oda, ahová igyekszel?”
A fenti kérdések segítenek felszínre hozni a rejtett akadályokat a változásokkal szemben.

Döntsd el, mekkora erőfeszítéseket tudsz felvállalni:
1) Fegyelmezetten követed a diétás tervet mindenben, vagyis, hogy mit, mikor, és hogyan eszel?
2) Rugalmasabb igazodás a diétás tervhez, és esetenként mások is hatással lehetnek arra, amit éppen megeszel? (Pl. 20/80 arány.)
3) Olyan a terv, amely ad választási lehetőségeket, és aztán rajtad múlik, hogy alkalom adtán mit választasz?
4) Testmozgás – elkezded rendszeresen, vagy fokozod a terhelést – vagy úgy jó, ahogy van?
5) Alkohol? Igen – nem – keveset?
6) Gyorskaja?
Ezek mind választási lehetőségek, amelyeket hozzá lehet igazítani az életstílushoz. Ha meghoztad a döntést, onnantól komolyan kell venned magad.
Engedjük el azt, aki voltunk. Ha ezt meg tudjuk tenni, elhárult a legnagyobb akadály a változás elől. Egyébként azzal, ha egészségesebbek akarunk lenni, azzal nem kényszerülünk gyökeres változásra.

A LEGFŐBB KERÉKKÖTŐK A HIEDELMEINK

Miért nem tudod abbahagyni az evést időben? Mi a vélt ok? Ha a múltba ásol, valószínűleg előkerül valaki, akit okolni lehet. Ezek gyakran tévhitek. Az első hiedelmeink gondviselőinktől, szüleinktől, rokonainktól, tanárainktól, barátainktól, vagy akár ismeretlenektől származtak kora gyerekkorunkból. Némely esetben mi magunk is lehettünk hiedelmek forrásai. A médiák, rádió, televízió, mozi, újságok úgyszintén.
Néha egyetlen félelmet keltő helyzet is elegendő lehet bizonyos hiedelmek életre hívásához. Ezek tanult reakciók.
Tapasztalati hiedelmek: pl. „Én nem tudok leállni a késő esti evéssel.” – Miért? „Mert a TV-nézéskor ennem kell.”
Pl. „Ha csokit találok a konyhaszekrényben, akkor magamba tömöm.” – Miért? „Mert én mindig is sok csokit ettem. Ezen nem lehet segíteni.”
Képességbeli hiedelmek: „erre én soha nem lennék képes...”; mit tudsz megtenni, és mit nem... „Ha valamiről azt hiszed, meg tudod tenni, igazad van. Ha azt hiszed, nem tudod megtenni – igazad van.” (B. Tracy)
Énazonosság hiedelmek: pl. nem az a fajta vagyok, aki...; az én családomban mindenki kövér, a génjeinkben van; egyszerűen képtelen vagyok abbahagyni az evést; én egy „csokoholista” vagyok.
Ok és okozati hiedelmek: ezek zöme is a kora gyerekkorban gyökerezik. Pl. „Ha nem eszed meg az összes ételt, amit eléd raktak, akkor anyu szomorú lesz.”
Jelentéssel kapcsolatos hiedelmek: pl. „Ha én kövér vagyok, ... és ha a férjem otthon elalszik a kanapén, ez azt jelenti, már érdektelen vagyk a számára.” Ezek a hiedelmek általánosításon alapulnak. Pl. „Aki kövér, az lusta is.”
Korlátozó hiedelmek: 1) „Nem tudok lefogyni, mert az én családomban mindenki kövére.”; 2) „Én mindig is kövér maradok, jobban teszem, ha elfogadom.”; 3) „Nem tudok ellenállni a zsíros kajáknak.”; 4) „Ha elkezdek enni, nem tudom abbahagyni.”
Ezek korlátozó erejűek, mert akadályozzák a mértéktartást. „Önszabotáló” erejük van.

Lélektani csapdák az önfelmentéshez:
1) Tagja vagy a „Tiszta Tányér Klub”-nak
2) „Majd lefogyok, ha/amikor ... találkozok álmaim lovagjával ..., megyünk a tengerhez nyaralni..., a lányom esküvője eljön, stb.
3) „Nem jön álom a szememre, egy kis nassolás majd segít.”
4) „Nincs elég energiám – ennem kell valamit!”
5) Mások kedvében járni – „A kedvencedet sütöttem, kóstoljuk meg!”
6) „Ebédidő van, gyerünk enni”
7) Megelőzni az éhséget – „Délben lehet, hogy nem lesz időm enni, gyerünk, kapjunk be gyorsan valamit!”
8) „Túl finom ahhoz, hogy itt hagyjam! Bár nem vagyok éhes, de ebből egyszerűen muszáj enni!”
9) Különlegesség, mint utolsó esély – „Ezt muszáj megenni, mert ilyet soha az életben nem ehetek máskor.”
10) Megnyugvás, megkönnyebbülés – „Nem érzem jól magam, egy kis kaja biztosan segít!”
11) Istenien néz ki, és/vagy isteni az illata – „Jézusom, micsoda süti! Ezt nem lehet itt hagyni!”

Kiváltó ingerek és minták: ha egy jó diétás tervet fegyelmezetten követünk, akkor ez önmagában a megfelelő „ösvényen” tartja a hiedelmek, és önromboló érzelmek „programindító” ingereit, ill. viselkedési mintáit. A falánk evés bizonyos értelemben egyfajta transzállapotban zajlik. Sokszor a zabálás végén eszmélünk csak rá, hogy mekkora mennyiséget habzsoltunk be. Nagyon sok ész nélküli evés zajlik TV-nézés közben (ami önmagában is szintén „transzállapotokkal jár”).
Hiedelmeink átprogramozásához nem kell feltétlenül a múltba ásni. Nem mindig fontos megtudnunk a miérteket. A fejlődéshez, tovább lépéshez erre nem feltétlenül van szükség. Elég felfogni, hogy most felnőtt emberek vagyunk (ha minden igaz), és a hiedelmeink gazdája immár mi magunk vagyunk. Innentől a Sorsunk a mi kezünkben van.
A régmúlt boldogtalan történeteit tekintsük valamiféle videóklipeknek, amelyeket nem szükséges minduntalanul újrajátszani a fejünkben, hanem félrerakhatjuk, akár a kukába is dobhatjuk őket. Koncentráljunk a jelenre. Ha valóban meg akarunk változni, megtehetjük, teljesen függetlenül a régi sérelmeinktől.

SZEMÉLYES MOTIVÁCIÓ

Nem maga a leadott súly, hanem az előnyös testforma az, ami motivál. A motiváció fontosságát az emberek túlértékelik. A hangsúly ne annyira a motiváción, mint inkább a jó döntéseken legyen. Így hosszú távú lesz a siker. A motiváció kívülről jön, a döntés belülről. Tehát azt kell megtanulni, hogyan lehet jó döntéseket hozni a jövőben. A jó döntések nem pusztán akaraterőről, és motivációról szólnak, hanem tájékozottságról is: mi az ami jót tesz neked, a testednek, az egész életednek...
Érezned kell a felelősséget a döntéseidért. Ha szuverén személyiség vagy, akkor kialakíthatsz egy hatékony tervet, amelyeket követned kell. Következésképpen egyre jobb választások elé kerülsz. Legfőbb szempontok ehhez:
1) Hogyan érhetsz el jó eredményeket úgy, hogy közben elkerülöd a fölösleges bonyodalmakat?
2) Kire támaszkodhatsz inkább, önmagadra, vagy másokra is?
3) Egy jól kiválasztott tervet szeretsz fegyelmezetten követni, vagy inkább több lehetséges módozat között váltogatni?
4) A totális, vagy a fokozatos (lépésről lépésre történő) változás híve vagy?
5) Döntően a jelenre szeretsz koncentrálni, vagy szívesen töprendsz a múltról és jövőről is?

AKCIÓ INDUL

Ha összeállt a jó terv, a megvalósítás elkezdődhet, amit aztán kitartóan kell követni. Döccenők egészen biztosan lesznek, de ezek ne törjék meg az elhatározást. Célszerű minden étkezéshez úgy hozzákezdeni, hogy ez bizonyos szempontból más lesz, mint a korábbiak. Az esetenkénti „szabályszegések”, „visszaesések” után egyszerűen vissza kell térni a tervhez. El kell dönteni, mi a primer stratégia: elkerülni a szervezet megbetegítését a túlsúly miatt, vagy pl. elkerülni az ütközést másokkal, és ahelyett inkább enni...

A táplálkozás alapszabályai:
1) Akkor egyél, amikor éhes vagy, és menj aludni, ha álmos vagy (ahelyett, hogy a jégszekrényt bújnád).
2) Tanuld meg, milyen érzés az, amikor valóban éhes vagy! Az éhes emberek nem sóvárognak. Egyszerűen csak éhesek.
3) Tanuld meg felmérni, hogy adott időpontban hol állsz az „éhezés-bezabálás” skálán!
4) Tanuld meg, milyen az, ha egyszerűen csak jól laktál. (Ez egy komfortos állapot.)
5) Tanuld meg, milyen az, ha annyit ettél, amitől az éhséged elmúlt. (Ez lenne az ideális mérték, de nehéz rögtön ezzel kezdeni.)
Adj esélyt a változásoknak! „Úgy eszem, ahogy kell, csinálom a testedzést, és nem fogyok egy grammot se! Segítsen valaki!”
Türelem! Idő kell a látványosabb változásokhoz! Nem az a mérleg nevű vasdarab fogja megmondani,  jobban érzed-e már magad. A gyorsan leadott kilók gyorsan jönnek vissza.

Tennivalók:
1) Megváltoztatni az étkezési rendet úgy, hogy egészségesebb legyen, és ha esetenként módosítással is, de a kedvencek nagy része beleférjen.
2) Elérni az elégedettség érzését minden étkezésnél. Lassan, élvezettel enni, keveset.
3) Bizonyos életmód váltásokra is fel kell készülni, lehetőleg zökkenőmentesen (pl. rendszeres mozgás, friss levegő, jó alvás).
4) Követni egy megfelelő ösztönző stratégiát, amely segíti az egészséges étkezési szokások megerősödését (jutalmaz magad rendszeresen az erőfeszítésekért).
5) A falánkság érzelmi kötelékeit, rendre semlegesíteni, ill. evés helyett lazítással, oldással kezelni a szorongást, feszültséget.
6) Átprogramozni az énképet, és a testsémát olyanná, amilyen lenni akarsz.
7) Átalakítani az ételvásárlási szokásokat. Ne a régi reflexekkel menjünk a megszokott polcokhoz.
8) Áthangolni szeretteink étkezésre vonatkozó szokásait (pl. ezentúl ne sütivel, csokival akarjanak nekünk kedveskedni).
Minden új készség, szokás megtanulásához idő kell!

Minden változás egy reményteli felfutással indul, majd ezt hamar egy elbizonytalanodással járó mély gödör követi („a régi módit már nem akarom, de az új még nem működik”). Ez a kritikus pont. Az emberek zöme innen forul vissza, pedig itt kell a hit, a kitartás, és elszántság! Ha ezt a küzdelmet megnyertük, akkor jönnek sorban a terv teljesítésének jutalmai, hozadékai, és meredeken emelkedik a változás-görbe a kívánatos tartományba.

Tudd meg, működik-e a terv: ha kitartóan haladsz a terv szerint, idővel kiderül, működik-e, hozza-e a várt eredményt.
Vizuális bizonyíték: amint látod magad a tükörben – vékonyabbnak.
Auditív bizonyíték: amit másoktól hallasz magadról, az elért változáslokról-
Testérzet bizonyíték: ahogy érzed magad a bőrödben, és a ruháidban.
Ha nem az tükröződik vissza, amire vártál, akkor módosítani kell a tervet. Nincs olyan terv, ami mindenkire működik. A legjobb terv az, ami megfelelően testre lett szabva.


HOGYAN LEHET KISZÁLLNI AZ ÖRDÖGI KÖRBŐL?

A titok: tanulj meg úgy étkezni, mint egy „olyan személy, akinek nincsen súlyproblémája”.
Válassz ki valakit, akinek ez jól megy. Ideális minta az, akinek korábban volt gondja az elhízással.
Egy jó tervet kitartóan, fegyelmezetten követve, 4-6 hét alatt lehet fogyni 7-10 kilót is. Egy év alatt 15-20 kilót, egészség-károsodás nélkül.
Az első 8 hetet érdemes egyedül végigcsinálni, ha nem túl nagy az emiatti lelki terhelés. Ez idő alatt ki tudnak alakulni az új szokások, és be tud állni az új rend. Eddigre a pozitív változások is megjelennek az energiaszintben, kedélyállapotban, testformában, stb.
Ha a döccenők túl nagyok, a rossz szokások kényszerítő erővel visszatérnek, az érzelmi gubancokat, hiedelmeket nem sikerül semlegesíteni, akkor megéri pszichológiai segítséget kérni, hozzáértő tanácsadó bevonásával. Ezek az erőfeszítések elsődlegesen nem a súlyról, és nem az ételről szólnak. A lényeg sokkal inkább az, hogyan bánunk önmagunkkal. Sok ember többet törődik az autójával, vagy a kutyájával, mint a saját egészségével.
Ez esetben nem egy szépészeti programról, hanem a Sorsunkról van szó.

Rácz Lajos
pszichológus

Orvosi tanácsok, tisztítókúrák, speciális diéták

Dr. Tihanyi István

Belül tiszta Ön? Hogyan győzzük le a székrekedést, az irritábilis bélszindrómát (IBS), a puffadást, gyomorfájást és bőrproblémákat úgy, hogy közben több legyen az energiánk és laposabb a hasunk?

Ha az alább felsorolt tünetek közül egyet vagy többet már észlel, akkor itt az ideje az alapos  belső nagytakarításnak:
- Gyakori fáradtság és erőtlenség.  
- Szélgörcs, gázok és puffadás.
- Súlyfelesleg.
- Ételallergiák.
-
Elégtelen emésztés.
- Ingerlékenység, hullámzó kedély.
- Rossz szájíz és erős szagú széklet.
- Élősködők a székletben.
- Gyakori megfázás.
- Visszatérő fejfájások.
-
Krónikus székrekedés.
- Irritábilis Bélszindróma (IBS).
- Kiálló has ("úszógumi").  
- Csillapíthatatlan éhségérzet.
- Bőrproblémák, kiütések, stb.
- Fémíz-érzet a szájban.
- Aranyér.
-
Candida-fertőzés.

A regeneráció lépései:
- Méregtelenítés, salaktalanítás.
- Helyes sav-bázis egyensúly kialakítása (savas-bázikus ételek, savtalanító módszerek).
- Szervezetünk hiányzó anyagainak feltöltése: Q-10, Omega-3 telítetlen zsírsavak, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok.
Csak ezt követően érdemes bármiféle helyreállító terápiát elkezdeni (kivéve ha a gyors eredmény nagyon fontos)

Méregtelenítés
:
felhalmozódott méreganyagok, toxinok, kemikáliák és egyéb vegyületek eltávolítása a veséből, májból, epéből, idegrendszerből, gerincvelőből, szív- és érrendszerből.

Salaktalanítás:

az emésztőrendszerben keletkezett salakanyag és az ott felhalmozódott méreganyagok, gyógyszer és antibiotikum maradványok, illetve az általuk elpusztított bélflóra eltávolítása.

Hogyan salaktalanítsunk, méregtelenítsünk?
1, Először is a vastagbelet kell megtisztítanunk mindenféle toxikus lerakódástól, salakanyagoktól és parazitáktól
.
2, Pótolnunk kell azokat a hasznos bélbaktériumokat, melyek megőrzik a bélflóra egyensúlyát (lerakódott méreganyagokban elszaporodott káros baktériumokkal szemben). Ez a folyamat nagymértékben erősíti az immunrendszerünket
.
3, Méregtelenítő gyógynövények, aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok segítségével méregtelenítjük a májat, a vért, az agyat, a szöveteket, végső soron az egész szervezetet
.

Ivókúra
- Savóval és búzafű v. árpalével:  Ca, Mg, C-vitamin, klorofil. Napi 1 pohár koktél.
- z a szépségelixir: szénsavmentes, kevés Na, Ca: haj, köröm, csonterősítés, 2-3 liter, serkenti az anyagcserét, létfontosságú tápanyagokat kioldja a táplálékból és a véren keresztül eljuttatja a sejtekhez,  méregtelenít.
- Lébőjt: gyümölcs, zöldséglevek, víz, tea: frissen préselt grépfruit vagy ananászlé, sárgarépa, zeller, savanyúkáposztalé, brokkolilé
Napi 3-5 pohár gyümölcs, zöldséglé
.

Gyógyböjt

A hagyományos értelemben vett böjt vallási szokás. Generációkon át fennmaradt a húsvéti és adventi böjt, ennek célja azonban nem elsősorban az egészség helyreállítása.
Természetesen, tudtunkon kívül, ez a fajta böjt is aktivizálja a szervezet méregtelenítő mechanizmusait.

A fent említett rituális böjt orvosilag továbbfejlesztett változata a gyógyböjt.
Miért van szükség gyógyböjtre? Nemcsak testi egészségünk miatt. Minden ember arra hivatott, hogy életében saját lénye kiteljesedjen. Korunkban sajnos ezt a kiteljesedést rengeteg gát akadályozza. Gát veszi körül a növekvő gyermeket, így felnőtt korában szintén beáll abba a sorba, azt teszi, amit addigi élete alatt "sugalltak" neki, és amit a társadalom és környezete elvár tőle. Így saját lényétől messze eltávolodva súlyos ellentmondásokba is keveredhet önmagával, ez pedig akadályozza az ember testi és lelki fejlődését. A változásokra eleinte kis jelek figyelmeztetik, s ha nem változtat, később ezek a jelek erőteljesebben nyilvánulnak meg, majd betegségtünetek vagy súlyos betegségek késztetik a saját én kibontakozására.

Ebből következik, ha okulunk a kevésbé agresszív jelekből, elkerülhetjük a súlyosabb jeleket, betegségeket.  Az egészséges ember törekszik élete kiteljesedésére, figyeli az apró jeleket, melyeket teste közvetít, tudatosítja érzéseit, képes olyan terheket vállalni, melyek próbára teszik erejét. A böjt is egy ilyen kihívás. Orvosilag a legtökéletesebben megalkotott böjt a Buchinger-Lutzner-féle gyógyböjt, melyről ezúton szólunk.

A böjt fogalma táplálék nélküli életet jelent, melynek különböző formáit ismerjük. Talán a legismertebb és legrégibb a vallási böjt, de létezik túlélést szolgáló és egészségügyi gyógyböjt is. Bevezetőként fontos leszögezni, hogy a böjt nem azonos az éhezéssel. Ebből következik, hogy aki "csupán" éhezik az nem böjtöl.

A 21. század embere nemcsak éhség idején táplálkozik. Az evés gyakran a szeretet, biztonság, elismerés és önállóság utáni vágyakozást igyekszik kielégíteni. A böjt fő indítéka nem kizárólag a testsúly csökkentés. Sokan szeretnék kipróbálni, milyen a táplálkozás néküli élet, mennyire tudnak szokásaikon változtatni.

Mi is a böjt? Egy életforma. Böjt alatt a szervezet tápanyagkészletéből élünk. A böjt saját akaratunkból való elhatározás kell hogy legyen, ami kihat az ember egészségére, minden sejtjére, az egész testre és az ember lelkére. A böjt a "formában maradás" egyik módszere is, segít megváltoztatni az ember életmódját és gondolkozását. Nem kell hogy a böjt vallási érzülethez kötődjön.

Mikor nem beszélhetünk böjtről? Ha csupán éhezünk -- a böjtnek semmi köze a nélkülözéshez. Nem böjtölünk akkor sem, ha csupán kevesebbet eszünk vagy nem fogyasztunk húsételt.

A böjtölés alapszabályai:
- Nem enni (akár több héten keresztül is), inni viszont többet kell a szomjúságérzetnél.
- Mindent elhagyni, ami nem létfontosságú - rossz szokásainkat, drogokat (dohányzást, alkoholt, kávét stb.)
- Visszavonulni a hétköznapok gondjaitól - megszabadulni a hétköznapok munkahelyi és otthoni kötöttségeitől, televíziózástól, rádiózástól (a sajtó kiiktatása).
- Tegyük az egész böjt alatt mindig azt, ami jólesik. Ha úgy érezzük aludjunk, ha van kedvünk hozzá mozogjunk annyit, amennyi jólesik.
- Mindenképpen serkentsük a kiválasztást - bélkiürítés, vizeletürités, és ne feledkezzünk el a bőr és a tüdő kiválasztórendszerének támogatásáról.

A böjt pozitív hatásai szervezetünkre:
-
Segít megszabadulni nemcsak a felesleges kilóktól, hanem a felhalmozódott saslakanyagoktól, pangó testnedveinktől.
-
Megszünteti a gyógyszer-, élelmiszer- és drogfüggőséget.
-
Megtanít a fogyasztói társadalom túlzásainak ignorálására.
-
Megszépíti a bőrt és a belső szerveket rugalmasabbá teszi.
-
Segít megőrizni a a testi és leki egyensúlyunkat.
-
Jelentősen növeli az önbizalmat.

Végezetül, még mielőtt valaki meggondolatlanul éhezni vagy böjtölni kezd, mindenképpen

fogadja meg a következő tanácsokat:
l. Egyedül böjtölni csak egészséges embernek szabad, maximum 5-7 napig. Amennyiben nem biztos az egészségi állapotában érdeklődjön orvosánál!
2. Ha valamilyen betegségben szenved, gyógyszert szed vagy nem érzi magát teljesen egészségesnek, mindenképpen kérje ki a témában jártas orvos segítségét!
3. Ha a böjt során szokatlan panaszok lépnek fel, azonnal konzultáljon hozzáértő orvossal!

A Breuss-kúra
A Breuss-kúra egy speciális gyógyböjt, mely kizárólag gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából áll. Ez a kúra mind a teákat, mind a leveket különlegesen, szinte "megrágva" alánlja fogyasztani. A kúra része a lehető legintenzívebb fizikai munka. A teljes kúra 42 napig tart, mely megfelezhető.

Napirend
Ébredés után fél csésze vesetea, lassan kortyolgatva, nyállal összekeverve. Fél óra múlva újabb egy csésze tea másfajta gyógynövényekből. Egy óra múlva egy korty zöldséglé, 15-30 percenként 1-1 korty zöldséglé -- éhségérzettől függően. A szomjúság csillapítására zsályateát kell fogyasztani.
Délben fél csésze vesetea.
Délután a zöldségléből hasonlóan fogyasztunk, mint délelőtt. A zödséglé napi mennyisége fél liter lehet. A gyógytea fogyasztás napi mennyisége 0,5 - 1,5 liter között van.
A kúra része a káposztalevéllel való májpakolás.

A diéta szigorúságát tekintve itt is a daganatos betegeknél van a legtöbb tapasztalat. Néha látványos gyógyulásoktól kapunk beszámolókat.
Vakmerően belevágni életveszélyes lehet!!!

A Mayr-kúra
Megalkotója F.X. Mayr osztrák orvos volt. A kúra célja az emésztőrendszer tehermentesítése, és a szervezet salaktalanítása. A kúra nemcsak diétából, hanem speciálisan kiképzett személyzet által elvégzett hasi kezelésből is áll. A kúrának három fokozata van, hozzáértő orvos dönti el, hogy a páciens milyen fokozatú kúrát végezzen.

A gyógykúra feltételei:
1. elegendő gyógytea és szűrt zöldségleves ivás
2. természetes, tiszta, nyugodt környezet
3. beöntés vagy hashajtás
4. hasi kezelés
5. elegendő folyadékbevitel

1. Fokozat
A napi menüt gyógyteák és zöldségleves leszűrt leve alkotja. A természetes, tiszta környezet és a mindennapi stressz kizárása fontos szempont. A kúrát felügyelő orvos hasi diagnosztikát állít fel. A beöntés vagy hashajtás formáját, a folyadékbevitel mennyiségét, valamint a kúra hosszát orvos dönti el.

Az esti tea elkészítése:
a következő gyógynövényekből választhatunk: hársfavirág, édeskömény, cickafark, citromfű, zsurlófű, orbáncfű. Két csipetnyi teaadagot fél liter forrásban lévő vízhez szórunk, ezután levesszük a tűzről, és egy percig állni hagyjuk. Így aránylag világos színű teát kapunk, melyet kevés jó minőségű mézzel, citromlével ízesítünk. Kanalazva fogyasztjuk.

2.
Fokozat:
Tej-zsemle kúra:
Az első fokozat kiegészítéseképpen szikkasztott zsemlét (a kúrazsemle fehérlisztből készül) fogyasztunk, melyet 2-4 napon át szellős helyen szárítunk. Akkor jó, ha nem ropogós. Vékony szeletekre vágva, addig rágjuk, míg a szánkban folyékony étel keletkezik. Egy harapás zsemlét egy kanál nyers tejjel fogyasztunk. Addig együnk, míg könnyű teltségérzetünk lesz.

3.
Fokozat
Kímélő étrend kialakítása:
Legalább fél órát szánjunk az evésre, együnk lassan, nyugodtan. Kis falatokat vegyünk a szánkba. Rágjunk alaposan, evés közben ne foglalkozzunk mással. Étvágyunknak megfelelő ételeket fogyasszunk. Az első és a második fokozatban tanultakat tartsuk be.

Kímélő ételek:
Búzadaraleves: keverjünk el két evőkanál búzadarát negyed liter hideg vízben, főzzük 3 percig, majd paszírozzuk át. Tengeri sóval ízesítjük.
Zabkása: két evőkanál zabpelyhet keverjünk el hideg vízzel, főzzük 3 percig, adjunk hozzá kevés tojássárgáját vagy tejet. Tengeri sóval ízesítjük.

A Mayr-kúránál mindig a hasi diagnosztika segítségével orientálódunk, és szabjuk meg a diéta további menetét. A hasi kezelés javítja a bélműködést, a nyirokkeringést, elősegíti a helyes légzés elsajátítását. A kúrát megelőzésképpen célszerű legalább évente megismételni.

Az Airola-féle léböjt
A kúra alapja a kizárólagos folyadékbevitel. A préselt levek energiatartalma magas, mégis mobilizálják a fölösleges zsír- és fehérjeforrásokat. A kúra betartásánál tisztában kell lennünk a préselés alapszabályaival, különben felesleges idő- és energiaveszteséget okozunk magunknak, miközben a kúra jó hatásairól is le kell mondanunk.

A préselés alapszabályai:
Minden levet frissen kell elkészíteni, csak akkora mennyiségben, melyet egyszerre elfogyasztunk.
A legjobb, ha erre az alkalomra kifejlesztett présgépet használunk, melyek a csigaprés elvén működnek. Manapság ezek beszerzése nem okoz különösebb gondot.
Az alapanyag lehetőleg biológiai termesztésből származzon, vagy amennyiben csak lehet a biológiai elvek betartása mellett. Jó ha ismerjük a zöldség és gyümölcs származási helyét, esetleg a termesztővel is kapcsolatban vagyunk.

A kúra lebonyolítása:
Két-három nap "bevezető" után térünk át a kizárólagosan nyers zöldség fogyasztására. A kúra része a reggeli beöntés, melyet ajánlatos mindenképpen beiktatni, ha nem is minden nap, de hetente többször.

Napirend:
A napot beöntéssel, majd száraz kefével történő testmasszázzsal kezdjük, melyet hideg-meleg váltófürdő követ. Reggelire egy csésze langyos gyógyteát fogyasztunk kb. 9 órakor, és ezt követően 11 órakor elfogyasztunk egy csésze frissen préselt gyümölcslevet, vízzel 1:1 arányban felhígítva.

Ajánlatos a gyümölcsfajtákat vércsoport szerint kiválasztani. 11-13 óra között könnyű tornagyakorlatok, séta, napozás, fürdés vagy természetgyógyászati kezelések végezhetők. 13 órakor
1 csésze frissen préselt gyümölcslé vagy zöldséglé fogyasztása, szintén vércsoport szerinti étrend alapján.

Fogyaszthatunk zöldsé
gfőzetet is, amely két nagy hámozatlan krumpli, egy csésze reszelt sárgarépa, egy csésze reszelt cékla, egy csésze reszelt zeller főzött levét tartalmazza. Fogyasztható még az ún. Excelsior ital, amely egy csésze fent említett zöldségfőzetet, egy evőkanál lenmagot, egy evőkanál búzakorpát tartalmaz. Ezeket összekeverjük, éjszakára állni hagyjuk és másnap fogyasztjuk. Kitűnő étel székrekedés kezelésére.

13-16 óra között ágynyugalom javasolt. 16 órakor gyógytea, 16-19 óra között mozgás, terápiás gyakorlatok vagy kezelések.
Szomjúság esetén szobahőmérsékletű víz ajánlott, legalább 8 csészével naponta.

A kúra része a stresszmentes életmód, tehát legcélszerűbb nyugalmas helyen elvégezni. Ajánlatos a szabadságunk egy részét erre áldozni, s a legjobb, ha nélkülözzük a média szolgáltatásait, a mobil és vezetékes telefonunkat.

A Gerson-diéta
"Azt, amit egy nemzedék az emberi tudás csúcsteljesítményeként tisztel, gyakran botorságnak tűnik a következő nemzedék szemében -- amit ebben az évszázadban babonának tekintenek, az a következő században a tudomány alapjává válhat" - vallja Beata Bishop a Gerson diéta legismertebb európai terjesztője. Beata Bishop saját betegsége révén került kapcsolatba a Gerson-diétával, majd gyógyult meg tőle.

A diéta megalkotója Dr. Maximilian Gerson, aki azon géniuszok közé tartozott, akiket nemcsak kortársai, de az egy évszázaddal később élő nemzedék tagjai is nehezen értenek. Ő is saját betegsége révén alkotta meg kitűnő méregtelenítő módszerét, melynek betartásához általában kizárólag a daganatos betegek éreznek elég
elszántságot, ezért velük van a legnagyobb tapasztalat. Természetesen alkalmazható a diéta minden más betegség esetén, ha a szervezet elsalakosodása ezen méregtelenítő diétával kiküszöbölhető. Szigorú figyelmeztetés: a Gerson-diétát csak orvossal való konzultáció után kezdjük el!

A terápiás diéta magas biológiai értékű élelmiszerekből áll. Alapja az óránként frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása, kizárólag biológiai termesztéssel előállított alapanyagokból. Ennek következtében a diéta túlnyomórészt növényi szénhidrátokból áll. Magas káliumtartalom mellett alacsony nátriumtartalom, fehérjében és zsiradékban szegény. Gyógyszerkiegészítésként sósav-pepszín, hasnyálmirigyenzimek, májkapszula, Lugol-oldat, pajzsmirigy-kivonat, méhpempő, lenolaj, ricinusolaj szerepelhet. A diéta része a rendszeres ricinusolajjal vagy/és kávébeöntéssel történő bélürítés.

A Gerson/diéta egy precízen megszerkesztett rendszer, mely diétát, gyógyszerszedést, fizikális méregtelenítést, Beata Bishop révén pszichoterápiát és egyebeket foglal magába. Az optimális eredmény eléréséhez ezek mindegyikét igénybe kell venni az egyén adottságainak figyelembe vételével.

Néhány általános tanács:
1. Az elfogyasztott ételnek kb. felét nyers zöldség vagy gyümölcs alkossa -- lehetőleg valamilyen friss salátával kezdjük az étkezést!
2. Minden zöldséget a lehető legkevesebb vízben főzzük meg, hogy a tápanyagokból minél kevesebb menjen veszendőbe.
3. Ne használjunk sót, borsot, vagy más erős fűszert. Használjunk inkább gyógynövényeket (rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, borsikafüvet, metélőhagymát stb.)!
4. A cukrot és az édességet szigorúan ki kell hagyni!
5. Minden főétkezéshez igyunk egy nagy pohár frissen préselt sárgarépa-almalevet.
6. Kerüljük a finomított gabonaféléket: fehérkenyeret, fehérlisztből készült péksüteményeket!
7. Legalább három hónapig egyáltalán ne fogyasszunk tejtermékeket!
8. Főzéskor ne használjunk alumíniumedényt, hanem zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült edényeket!

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Gerson-terápia egy átfogó méregtelenítő étrend és életmód, mely nyitott arra is, hogy a tudomány és a tapasztalatok újabb eredményeit is magába foglalja.

Jin-jang diéta
Az egészséges élet egyik alapköve az egészséges táplálkozás. A diétákat felsoroló sorozatunk utolsó része a jin-jang diétával foglalkozik.
A jin-jang diéta a harmóniára törekszik. Az ételeket jin és jang értékűekre osztja. Az elv szerint az elfogyasztott ételeknek egyensúlyban kell lenniük. Tartalmazniuk kell a jint és a jangot is.

Nézzük, milyen panaszokat okoznak az egyes élelmiszerek, ha túl sokszor szerepelnek az étlapunkon!
A túl sok elfogyasztott állati fehérje kalcium, magnézium és cink, B-vitamin hiányt von maga után. Ezenkívül keletkezik a szervezetben egy amyloid nevű anyag, mely a mozgásszerveink szöveteibe berakódva azok degenerációját okozza. Ez a vitaminhiánnyal együtt a szervezet időelőtti öregedését okozza. A keletkezett salakanyagok a máj és vese degenerációját is okozzák. A magas fehérje-bevitel növeli a szervezet elsalakosodását, és ez a szervezet kémiai háztartásának felborításával együtt hozzájárul a csontritkulás kialakulásához. A túl sok tej fogyasztása növeli a koleszterol lerakódását az erek falára, növeli a nyálkahártyák nyálkásodását, így azokon a mikrobák megtapadását és elszaporodását is.

A nem teljes őrlésű gabonalisztek elvesztik B-vitamin és ásványianyag tartalmuk nagy részét. A cukor energiát közvetít a szervezetnek, de rontja a koleszterol anyagcseréjét, lebontása nagy mennyiségű vitamintól szabadítja meg a szervezetet.

Az alábbi sorokban a vízszintes vonal felett növekvő jin-erősségű ételek vannak felsorolva, lefelé pedig a jang-erősségű ételek, szintén növekvő jang értékkel. Tehát mindig törekedjünk az kiegyensúlyozott táplálkozásra!

Vegyi anyagok: gyógyszerek, édesítőszerek, táplálék-kiegészítők.
Fűszerek: mustár, vanília, ecet.
Alkohol: sör, bor, égetett szesz és a kávé.
Édességek: cukor, méz.
Italok: gyógynövényteák, gabonakávé, ásványvíz, zöldség és gyümölcslé.
Olajok: napraforgó, kukorica, olíva, stb. olajak
Gyümölcsök: mindenféle gyümölcs.
Tejtermékek: tej, vaj, túró, tejföl, joghurt.
Olajos magvak: mindenféle olajos mag.
Zöldségek: mindenféle zöldség
Hüvelyesek: mindenféle hüvelyes
----------------------------------------------------------------------
Gabonafélék: teljes őrlésű gabonaliszt
Tejtermékek
Halak
Hús
Tojás
SzójaMinden étel negatív hatásának van ún. ellenanyaga,
ha ezeket együtt főzzük és fogyasztjuk az ételek harmonikusabbak és kevésbé ártalmasak, megakadályozzák a salakanyagok lerakodását. (Az ún. ellenanyagagok tulajdonképpen a fűszerek.)

Gabonafélék - gyömbér
.
Rizs - szegfűszeg
.
Vörös húsok - bors, paprika
.
Feketekávé - szerecsendió vagy kardamom
.
Krumpli - kömény
.
Hüvelyesek - majoránna, borsikafű
.
Sajt - hagyma, paprika
.
Húsok - citrom
.

Még hosszasan folytathatnánk a különféle diéták felsorolását. Sokszor ellentétes ajánlásokkal találkozva, az eligazítást könnyítendő fogadjunk meg néhány általános tanácsot, melyet mindig érdemes betartani!

Mindig és minden esetben együnk lassan és alaposan rágjuk meg az ételt! Minden esetben fogyasszunk inkább kevesebb, mint több ételt.

Az összes gyógydiéta alapja, hogy a minimálisra kell csökkenteni a hús mennyiségét, ki kell iktatni az étrendből a cukrot és a fehér lisztet (főleg a degeneratív betegségekben szenvedők számára fontos ez).

Az egészséges étkezésnek a következő kritériumokat kell kielégítenie:
- egyszerre csak a lehető legkevesebb ételt fogyasszunk el,
- ételünk a lehető legtöbb biológiai anyagot tartalmazza,
- legyen kiegyensúlyozott,
- tartalmazzon biológiailag aktív anyagokat,
- a lehető legkevesebb káros anyag legyen benne.

A makrobiotikus étrend
A makrobiotika, mint étrend, előírás szerinti betartása az alapanyagok beszerzési nehézségei miatt eléggé korlátozottak. A böjt pedig aktivizálja a szervezet méregtelenítő mechanizmusait.

A módszer sajátossága a nagyon kifinomult elkészítési mód. Minden eljárással a természetes állapotot kell megőrizni, figyelembe kell venni az ételek jin-jang
tulajdonságait, és egyeztetni kell a diétázó egyén jin-jang tulajdonságaival. Külön méregtelenítő kúrára a makrobiotika mellett nincs szükség. A felügyelő orvosnak jártasnak kell lennie a hagyományos keleti diagnosztikában.

A makrobiotikus étrend összetevői százalékos mennyiségben:
- gabonafélék 10%
- zöldségfélék 30%
- leves 10%
- állati eredetű étel 30%
- salátafélék, gyümölcs 15%
- desszert 5%

Belsönk tisztítása
- Máj méregtelenítése. Articsóka kivonattal, Szilimarin, Vérehulló fecskefű, Picrorhiza kurroa (tropusi gyógynöv.), Szorbit, Olivaolaj,
- Napraforgóolaj, méz, két friss tojássárgája.
- Béltisztítás: keserű gyógyvizekkel.
- Algatabletta: mélyszöveti tisztítás, nehézfémek eltávolítása.
- Nyirokmasszázs, Szauna,  Alga- és gyógynövénykivonatot tartalmazó krémek, fürdőadalékok.
- Pakolások: nedves, meleg kendők a hason, csípőn salaktalanító illóolajokkal (citrom édeskömény, rozmaring ) stimulálják az anyagcserét és a vérkeringést.
- Emésztést serkentő tippek: mozgás, talp-és hasmasszázs, helyes táplálkozás, rágás, tejsavak, erjesztett tejtermékek, helyes légzés-hasi és jóga légzés.

Ha biztosra akarsz menni, igazítsd a biológiai órádhoz a méregtelenítési ciklusokat
.
Évszakok szerint:
Tél: ekkor a kiválasztó és a keringési rendszer tisztítható a leghatékonyabban
.
Tavasz: az epehólyag és a máj méregtelenítése ilyenkor a leghatásosabb
.
Nyár: ebben az időszakban a vékonybél, a gyomor a lép és a hasnyálmirigy salaktalanítása a legeredményesebb
.
Ősz: a tüdő, a vastagbél és a bőr tisztulására legalkalmasabb időszak
.

Napszakok szerint:
01-03 óra között: máj
03-05 óra között: tüdő
05-07 óra között: vastagbél
07-09 óra között: gyomor
09-11 óra között: hasnyálmirigy, lép
11-13 óra között: szív
13-15 óra között: vékonybél
15-17 óra között: húgyhólyag
17-19 óra között: vese
19-21 óra között: szívburok
21-23 óra között: hármas melegítő
23-01 óra között: epehólyag

FODMAP-tartalmú diéta (Fermentable Oligo, Di- and Monosaccharides and Polyols) IBS esetén.
Az ilyen összetevőket tartalmazó, tehát IBS esetén kerülendő élelmiszerek a következők:

- méz, tej, tejszín
- alma, körte, barack, szilva és nektarin
- hagyma, póréhagyma, fokhagyma, articsóka
- káposzta, karfiol, kelbimbó
- polyol édesítőszerek (szorbitol, mannitol, xylitol)
- bab és borsófélék, lencse

A diéta lényege, hogy nem minden cukorfajtát tud a vékonybél sikeresen lebontani és felszívni. Ezért ezek a cukrok a bélbaktériumok hatására erjedni kezdenek, ami vízelvonással és gáztermelődéssel jár. Ezek okozzák a legtöbb tünetet.

Sav-bázis egyensúly:
- Vér: pH 7,35-7,45, nyál: pH 7,2, vizelet: pH 6,8-7,2

Savtöbblet: fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, nyugtalanság, álmatlanság, csökkent összpontosító és  gondolkodóképesség, izomrángások, lepedékes nyelv.


Elsavasodás következményei
Mészhiány:
csontritkulás: csonttörés, csontfájdalmak, fogromlás, ideggyulladás, idegfájdalmak. Fölösleges fehérje, aminosav felhalmozódása,
         
Mozgásszervi betegségek:
Reuma: ásványi sók kivonása izületi tokból,porcból, izmokból, szalagokból,
Köszvény: húgysav kristályok lerakodása izületek közé, porcban
          
Székrekedés:
húsfehérjék 50%-t a vastagbél rothasztó baktériumai bontják le.

Ételeink
Savképző ételek: az összes húsféle, halak, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehér cukor, ecet, édességek

Savtalanító módszerek
1, Étrend: napi 2x nyers zöldség, 3-4 dl frissen készített zöldséglé

2, Szódabikarbóna kúra:
Éhgyomorra egy kávés-kanálnyi szódabikarbónát kell bevenni 1 dl meleg vízben feloldva.
Ebéd és vacsora előtt 15 perccel egy csipetnyit kell bevenni
1 dl vízben elkeverve.

3,  Étrendkiegészítöink:
Kendermag rost, Cékla, Spárgacsíra, Lucerna, Lucernacsíra, Corall Calcium, Zöldalga, Sörélesztő…

4, Savtalanító légzés:
Hasunk előtt keresztbe tett karjainkat lassan széttárjuk és fejünk fölé emeljük, lassan, nyugodtan megtöltjük a tüdőnket levegővel. Ezután leengedjük lassan a karunkat, s közben lélegezzük ki - szigorúan csak orron át - a beszívott levegőt, lehetőleg az utolsó csöppig, hosszan elnyújtva, hogy időt adjunk a tüdőnek a vérből a legnagyobb mennyiségű széndioxid felvételére.
Ha elfogyott a szusz, ne vegyünk újabb levegőt, helyette húzzuk hátra a vállainkat, mintegy kitágítva ezzel a tüdőtérfogatot, így vákuumot, légritkulást hozunk létre. Ezzel szabad utat adunk a vérből a nagyobb nyomású széndioxid és bidrogén gázmolekulák számára az alveolusokba. Az összegyűlt gázmennyiséget a vállak előrehúzásával kipréseljük az orrunkon át. Kisebb gyakorlással már három-négy légzés
után is sikerülni fog.

A hiányzó oxigén pótlása
- Az ivóvizünk 3-5 mg/l oxigént tartalmaz oldva, az ásványvizek oxigéntartama közel nulla.
- Az oxigénnel dúsított vízből  az oxigén a száj, gyomor-és bélnyálkahártyán felszívódva  a vérárammal eljut a létfontosságú szervekbe, az izmokba, szövetekbe, sejtekbe. Ez a folyamat tízszer hatékonyabb, mint a légzéssel történő oxigénfelvétel.
- Mágneses térben: 50mg/l, 150 mg/l  oldott oxigén tartalmú ivóvíz alapú ital állítható elő. Az így kezelt víz szerkezete közel azonos az emberi szervezetben található víz szerkezetével. Mágneses térben az oxigénből a víz másfélszer többet tud magában tartani.
- 40 mg/l tartartamú víz oldja a szellemi és fizikai fáradságot, kedvezően hat a keringési és emésztési folyamatokra.

Szervezetünk hiányzó anyagainak feltöltése
- Korosodásunkkal csökken az agy, az izom, és minden szervünk tömege, csökken az öszsejtszámunk, de csökken az energiát (ATP-t) képező Q-10 (ubiquinon, KoenzimA) mennyisége is.
- Omega-3,-6,-9 telítetlen zsírsavak, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok fokozatos pótlása is szükségessé válik felhasználódásuk miatt.

Membrán folyamatok: Q-10, omega-3
K,
Na, Ca ionoknak a sejthártyán keresztüli átjutásához az ATP energiája kell,
telítetlen zsírsavak a sejthártya építőanyagainak mozgékonyságát biztosítják
.

Meddig célszerű szedni a hiányzó anyagokat? Van-e összefüggés a vitaminok, ásványi-anyagok, nyomelemek és a betegségek között? Lehet-e túladagolni?
- Omega-3 hatásai: szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakoribb okozóiként számon tartott triglicerideknek a szintje 64%-kal csökkent.
- Omega-3  hatásai : fibrinogén (a vérrög fő alkotóeleme) 23%- kal csökkent.
- Omega-3  hatásai: A "jó koleszterin" (HDL) nőtt, a "rossz koleszterin" (LDL) pedig csökkent, így az össz-koleszterin szint 8%-kal csökkent.
- Omega-3  hatásai : A diastolés vérnyomás (a legfontosabb vérnyomás összetevő) mintegy 9%-kal csökkent.

Miért szükséges táplálék-kiegészítőket szedni?
Betegségek vitamin, ásványanyag és nyomelem kúrája
Akne                                              A-, C-, E-, F-vitamin
Alacsony vérnyomás                       
B1-vitamin
Allergia                                          mangán, kén, kálcium
Álmatlanság                                   B-vitaminok, kálcium
Angolkór                                        D-vitamin, kálcium, fluor, magnézium, szilícium
Aranyér                                          B1-, B3-vitamin, bíoflavonoidok, K-vitamin
Aszténia (alkati gyengeség)              B4-vitamin, C-vitamin, mangán
Nem gyulladásos bőrbajok,
dermatózisok                                  B10-vitamin, kén
Bőr-védelem                                   A-, B2-, B3-, B5-, 83, B10 vitamin, réz, szilícium
Cellulitisz (a laza kötőszövet
gyulladása)                                     B11-, F-vitamin, jód, szilícium
Cukorbaj                                        B6-vitamin, króm, mangán, nikkel, cink
Depresszió                                      B3-, C-vitamin, kálcium, mag nézium
Égés                                               A-. B3-, B5-vltamin, réz
Ekcéma                                           A-, E-. F-vitamin, kén
Elhízás                                            B1-, B11-, B15 , F-, l-vitamin, króm, jód, nikkel, szilícium


Túladagolás
:
a D vitamin a csecsemőket súlyosan károsíthatja napi 1000 IU-nél nagyobb mennyiség fogyasztása.

Dr. Tihanyi István
iridológus, orvos-természetgyógyász


Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz